19 Ocak 2011 Çarşamba

Tatlı Ekşi Tavuk....Mmmm..

Tavuk... Mmm. Çok severim, ama soslu olucak.. Tavuk yemeklerinin olmazsa olmazı tatlı ekşi sostur benim için. Tavuk severler bilir ki bu sos ona çok yakışıyor.. :) Soslu tavuğum sizlerle.. :)


Malzemeler
  • 6 adet tavuk göğüs eti
  • 1/2 su bardağı un (65 gr. kadar)
  • 1/2 su bardağı mısır nişastası (patates nişastası da olur)
  • 4 yumurta
  • 2 havuç
  • 2 tatlı yeşil biber
  • Kızartmak için sıvı yağ (mısır özü yağı ya da ayçiçek)
Sosu için
  • 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 2 su bardağı su (500 ml. kadar)
  • İsteğe bağlı olarak çay kaşığının ucu ile çok az miktar kırmızı gıda boyası (bu muhteşem parlak rengi vermek için) Zaten salça yeterince kırmızı renk veriyor ama parlak kırmızı süper duruyor.)
Yapılışı
  • Tavukları kuşbaşı iriliğinde doğrayın.
  • Un, mısır nişastası ve� çırpılmış yumurtayı bir kapta karıştırın. Cıvık bir karışım olacak. Doğradığınız tavukları bu karışıma bulayıp bekletin.
  • Bu arada havuçları ve biberleri ince şeritler halinde kesin. 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağda hafif yumuşayana kadar kızartın. Yağını süzüp bir yerde bekletin.
  • Sebzeleri kızarttığınız tavada kalan yağa biber salçası, domates salçası, su, şeker, bal, sirke, limon suyu ve tuzu ekleyip karıştırarak pişirin. Kaynayınca kızarttığınız havuç ve biberleri sosa ekleyip karıştırın. Kıvam vermesi için 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını bir miktar su ile eritip sosa ekleyin. Yoğun kıvamlı bir sos olana kadar karıştırın. Bu aşamada isterseniz gıda boyasını kullanabilirsiniz. Ben kullandım.� (bu işlemi yaparken tavukları kızartmak için derin bir tencerede bol mısır özü yağını kızdırmaya başlayın.)
  • Tavuk parçalarını teker teker kızgın yağa yavaşça bırakın. Tavukları buladığınız karışımın süzülmemesine dikkat edin. Tavukları iyice kızartıp kağıt havlu üzerine alın ve fazla yağını süzdürün.
  • Tavuklar biraz ılınırken hazırladığınız sosu tekrar ateşe koyun ve kısık ateşte ısıtın.
  • Sos ısınırken tavukları tekrar kızgın yağa alıp bir kez daha kızartın. Çok çıtır olmalarını sağlıyor. Çifte kavrulmuş yani! Süper oluyor!
  • Tavukları delikli kepçeyle sosun içine alın ve fazla karıştırmadan sosa bulayın. Kırmızı rengin tavuklara geçmesini sağlayın. Fazla karıştırmak tavukların yumuşamasına ve çıtırlığını kaybetmesine sebep olur. Hemen servis yapmayacaksanız sosunu servisten hemen önce kullanın. Tavuğun özelliği çıtır çıtır olması. Tavuk sosta fazla beklerse yumuşar.
  • Üzerine isterseniz biberiye serpip sıcak sevis yapın.
Not: Sevgili tavuk, sana kırmızı çok yakışıyor... :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder