19 Ocak 2011 Çarşamba

Tatlı Ekşi Tavuk....Mmmm..

Tavuk... Mmm. Çok severim, ama soslu olucak.. Tavuk yemeklerinin olmazsa olmazı tatlı ekşi sostur benim için. Tavuk severler bilir ki bu sos ona çok yakışıyor.. :) Soslu tavuğum sizlerle.. :)


Malzemeler
  • 6 adet tavuk göğüs eti
  • 1/2 su bardağı un (65 gr. kadar)
  • 1/2 su bardağı mısır nişastası (patates nişastası da olur)
  • 4 yumurta
  • 2 havuç
  • 2 tatlı yeşil biber
  • Kızartmak için sıvı yağ (mısır özü yağı ya da ayçiçek)
Sosu için
  • 1 dolu yemek kaşığı biber salçası
  • 1 dolu yemek kaşığı domates salçası
  • 1 yemek kaşığı toz şeker
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 2 limonun suyu
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • 1 tatlı kaşığı mısır nişastası
  • 2 su bardağı su (500 ml. kadar)
  • İsteğe bağlı olarak çay kaşığının ucu ile çok az miktar kırmızı gıda boyası (bu muhteşem parlak rengi vermek için) Zaten salça yeterince kırmızı renk veriyor ama parlak kırmızı süper duruyor.)
Yapılışı
  • Tavukları kuşbaşı iriliğinde doğrayın.
  • Un, mısır nişastası ve� çırpılmış yumurtayı bir kapta karıştırın. Cıvık bir karışım olacak. Doğradığınız tavukları bu karışıma bulayıp bekletin.
  • Bu arada havuçları ve biberleri ince şeritler halinde kesin. 2 yemek kaşığı kadar sıvı yağda hafif yumuşayana kadar kızartın. Yağını süzüp bir yerde bekletin.
  • Sebzeleri kızarttığınız tavada kalan yağa biber salçası, domates salçası, su, şeker, bal, sirke, limon suyu ve tuzu ekleyip karıştırarak pişirin. Kaynayınca kızarttığınız havuç ve biberleri sosa ekleyip karıştırın. Kıvam vermesi için 1 tatlı kaşığı mısır nişastasını bir miktar su ile eritip sosa ekleyin. Yoğun kıvamlı bir sos olana kadar karıştırın. Bu aşamada isterseniz gıda boyasını kullanabilirsiniz. Ben kullandım.� (bu işlemi yaparken tavukları kızartmak için derin bir tencerede bol mısır özü yağını kızdırmaya başlayın.)
  • Tavuk parçalarını teker teker kızgın yağa yavaşça bırakın. Tavukları buladığınız karışımın süzülmemesine dikkat edin. Tavukları iyice kızartıp kağıt havlu üzerine alın ve fazla yağını süzdürün.
  • Tavuklar biraz ılınırken hazırladığınız sosu tekrar ateşe koyun ve kısık ateşte ısıtın.
  • Sos ısınırken tavukları tekrar kızgın yağa alıp bir kez daha kızartın. Çok çıtır olmalarını sağlıyor. Çifte kavrulmuş yani! Süper oluyor!
  • Tavukları delikli kepçeyle sosun içine alın ve fazla karıştırmadan sosa bulayın. Kırmızı rengin tavuklara geçmesini sağlayın. Fazla karıştırmak tavukların yumuşamasına ve çıtırlığını kaybetmesine sebep olur. Hemen servis yapmayacaksanız sosunu servisten hemen önce kullanın. Tavuğun özelliği çıtır çıtır olması. Tavuk sosta fazla beklerse yumuşar.
  • Üzerine isterseniz biberiye serpip sıcak sevis yapın.
Not: Sevgili tavuk, sana kırmızı çok yakışıyor... :)

Çikolatalı Tart..

Leziz bir tatlıya kim hayır diyebilir ki ? Hele de çikolata düşkünleri asla..!! Eğer bu cümlelere sizde katılıyorsanız, aşağıdaki tarifim sizlere ... :)


Fındıklı tart için malzemeler:
6 Yumurta Beyazı
150 gr. Dondurma
150 gr. Fındık

Bademli-çikolatalı sos için:125 gr. Çikolata (kaplama için)
110 gr. Krema
100 gr. Toz Şeker
25 gr. Toz Kakao
100 gr. Badem Tozu

Çikolata glase için:100 gr. Krema
100 gr. Siyah Çikolata

Hazırlanışı:


Fırını 150 dereceye ayarlayın. Fındıkları keserek tavada kızartın. Yumurta beyazlarını çırpın. Dondurmaya fındıkları ekleyin. Aliminyum folyo üzerine 6 adet 10 cm çapında daire çizin. Karışımı 6 parçaya bölerek çorba kaşığı yardımıyla yerleştirin. Tartların üstü parlayıncaya kadar 7 dakika fırında pişirin ve soğutun. Bademli çikolatalı sos için, 125 gr. çikolatayı dilimleyin. 110 gr. kremayı kaynatın, çikolatanın üzerine dökün karıştırın. Diğer yanda, toz şekerle kakaoyu 8 cl. suda kaynatarak sos haline getirin. Badem tozunu ilave edip yavaşça karıştırın.
Uygulama:Tartların üstünü çikolata sosla kaplayın ve ortasına badem-çikolata sosu ekleyin. Glace için, 100 gr. kremayı ve 100 gr. siyah çikolatayı eritip tartların kenarlarına surun. Buzdolabında bekletin.


Servise hazır, Afiyet Olsun.. :)


16 Ocak 2011 Pazar

Sebzeli Noodle...!

Kolay ve lezzetli bir yemek mi düşünüyorsunuz? Fazla düşünmeye gerek yok, rengarenk bir şeyler yeme fikri nasıl ? Sebzeli noodle ile Tv karşısında keyifli bir yemek yiyebilirsiniz...
Afiyet Olsun..
:)

Malzemeler

1 paket Noodle veya çubuk makarna,
1 küçük kase haşlanmış mantar, ince şeritler halinde doğranmış,taze fasulye-kırmızı biber, kabak ve havuç, 
1   küçük kavanoz  konserve soya filizi,
1     "         "         bebek mısır konservesi,
Sıvı yağ ve tuz.

Yapılışı

Eğer Noodle pişirecekseniz 5 dakika pişirip,süzün.
Çubuk makarna pişirecekseniz normal süresinde pişirip,süzün.
Sebzeleri sıvı yağda hafif kavurun,istediğiniz baharatı ve tuzunu ekleyin.
Sebzelerle makarnanızı harmanlayıp,servis yapın.

Not: Nasıl ama, kolay değil mi? :):)

                                                                             "Afiyet Olsun"

Etli Biber Dolması

Mmmm nefiss bir etli biber dolması yemeye ne dersiniz ? Hadi masaya  Afiyet olsun şimdiden...
:)

Malzemeler

250 gr kıyma
* l çorba kaşığı salça(l kahve fincanı suiçinde eritilmiş)
* Yarım kg dolmalık biber
* l adet soğan(incecik doğranmış)
* 2 adet domates(enine dilimlenmiş)
* l avuç pirinç
* Tuz,karabiber
* Yarım demet maydanoz(ince kıyılmış)
* l çorba kaşığı Sana

Yapılışı

1. Dolma içini hazırlamak için,kıymanın içine soğan,pirinç,maydanoz,tuz,biberi katıp iyice karıştırın.Sert olmaması için azıcık suyla sulandırıp kullanıma hazırlayın.
2. Biberleri yıkayıp,sap kısmının yarım cm. aşağısında kesip,içini temizleyip,
yıkayın.
3. Biberlerin içini sıkıştırmadan doldurun.
4. Ağızlarına domates koyup,bir tencereye biberlerin ağızlan yukarı gelecek şekilde yerleştirin.
5. Biberlerin üzerini örtecek kadar su,Sana, salça veya l adet domates suyu koyup pişirin.Suyu azalırsa,ekleyebilirsiniz.
6. Pirinçler uzayınca,biberlen de yumuşayınca ateşten alın.
7. Servis tabağına çıkarıp,üzerine de kafi miktarda suyundan koyup,servis yapın.

PÜF NOKTASI:
Dolma haranın içine l çorba kaşığı(eritilmemiş) Sana katarsanız,iç malzeme daha iyi pişer. Dolmaların üzerine porselen bir tabak kapatırsanız,
sarsılmadan pişeceklerinden şekilleri daha düzgün olur.